Katarina (Vuksanović) Alempijević

Printer-friendly version

Rođena u Čačku 1977. Pohađala je Umetničku školu „Đorđe Krstić“ u Nišu. Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, Slikarski odsek kod profesora Zorana Vukovića, završila je 2000. godine i poslediplomske studije, Odsek crteža kod profesorke Anđelke Bojović, okončala 2003. Živi i radi kao samostalni umetnik u Čačku.

Član ULUS-a.

Studijski boravila u Cité Internationale Des Arts, u Parizu 2009. godine.

Prvu samostalnu (ujedno i magistarsku) izložbu je imala 2003. u Beogradu (potom nekoliko puta), zatim Čačku, Kotoru, Zrenjaninu, Nišu, Pragu, Parizu.

U Galeriji Zepter  izlagala je na izložbi: KATARINA VUKSANOVIĆ, Prva samostalna izložba, Vrtovi, od 20. marta do 21. aprila (produžena do 28. aprila) 2003. Godine.

Od 1994. grupno izlaže na brojnim nacionalnim i međunarodnim izložbama (Srbija, Kanada, Kina, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Grčka, Meksiko).

Dobila je nekoliko nagrada.

Dela joj se nalaze u privatnim kolekcijama.

Uzbudljivi dodir Tela i Cveta zaokupio je pažnju, kako je zapisala Bojana Burić, mlade umetnice i izazvao je na crtačko traganje za suštinom i simboličkim značenjima tog odnosa. Iz takvih koncepcijskih preokupacija iznikli su Vrtovi. Svodeći crtež, uglavnom ženskog tela, na čistu konturu, do linearne arabeske, kao tlocrta iz koga će se rascvetati vrt uživanja, Katarina ga pikturalno oživljava, dodajući element prirode, odabran iz atlasa flore, Cvet kao nosilac kolorističke zavodljivosti koja podvlači čulnost prizora. Pročišćene kompozicije, s fragmentima Tela i floralnim elementima, odišu harmonijom koja proističe iz namere umetnice da u svom radu konsekventno izvede „ogoljavanje sebe do čiste emocije i crteža do čiste linije“.

 

Od svoje prve samostalne izložbe do danas Katarina je promenila prezime i nekadašnje Vuksanović zamenila je sa Alempijević.

U seriji radova MARE IMBRIUM (MORE KIŠA) koju čine 28 light box-ova / drvenih ramova sa iznutra osvetljenom staklenom površinom koja predstavlja disk punog Meseca na kome se pojavljuju zečevi u igri, trku, prepletu, ornamentu Katarina ispituje odnos realnog i arhetipskog, mitskog, literarnog, izmaštanog, sanjanog i posvećuje se plastičkom iskazu njihove harmonizacije. (izložba MARE IMBRIUM, Galerija SULUJ, Beograd 2008).

 

Radeći u serijama umetnica se u Prodajno galeriji « Beograd », septembra 2013, predstavila ciklusom LINEA ALBA I-II a u Čačku, u Umetnikoj galeriji « Nadežda Petrović », novembra-decermbra 2013, ovome je dodala i segment LINEA ALBA III. Evocirajući motive s početka svog umetničkog rada, Katarina Alempijević menja svoj plastički iskaz. Umesto nekadašnje svedene plošnosti i arabeskne linearnosti, njen motiv ulazi u prostor – postaje realno trodimenzionalan. I dalje koristi liniju ali crtež sada nastaje urezivanjem linije nožem u belom papiru. Deset istovetnih silueta ženskog tela prirodne veličine ispunjene su mrežom crteža koji izazivaju različite asocijacije (LINEA ALBA I).

 

U ciklusu LINEA ALBA II umetnica nastavlja tematski da problematizuje «ženu, biće od tajni i slabosti, sa njenom filigranskom suptilnošću. Minijaturni papirni objekti – motivi haljinica u ormarićima – postaju metafore čistote odsustva i kvaliteta tišine. » Segement LINEA ALBA III, instalacija od tri viseća objekta (ženska haljina sa ukrasima) – sve od belog papira – dopunjava i misaonu i vizuelnu predodžbu. U njoj, čini se, najpre treba tražiti estetsku vrednost jer u ovim delima ona nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

SAMOSTALNE IZLOŽBE

2013. LINEA ALBA I-II, Prodajna galerija „Beograd“

          LINE ALBA I-II-III, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“, Čačak

2009. As If, Cité Internationale des Arts, Pariz
2009. Mirisi; tišina, Poljski Institut, Prag
2008. Mare Imbrium, Galerija SULUJ, Beograd
2008. Galerija savremene likovne umetnosti, Salon 77, Niš
2007. Kaobajagi, Grafički kolektiv, Beograd
2004. Savremena galerija, Zrenjanin

2004. Galerija Stari grad, Kotor

2003. Likovni salon Doma kulture Čačak

2003. Vrtovi, Galerija Zepter, Beograd

Iz ciklusa KAOBOJAGI

NAGRADE

2011. Nagrada Prvog međunarodnog trijenala grafike u Beogradu

2010. Prva nagrada IV EX YU konkursa za grafiku

2009. Otkupna nagrada Ministarstva kulture Republike Srbije za grafiku malog formata

2007. Otkupna nagrada Ministarstva kulture Republike Srbije za grafiku malog formata

2003. III nagrada 9. bijenala Milena Pavlović Barili

2000. Otkupna nagrada galerije savremene likovne umetnosti u Nišu

1996. Mali pečat Niškog grafičkog kruga

 

PRIZNANJA

2005. Nacionalni finalista evropske umetničke nagrade za crtež Henkel Art Award

2000. Dobitnik Kraljevske norveške stipendije za najbolje studente u Srbiji

 

RADOVI U JAVNOM PROSTORU

2002. Mural u Didimotihonu, Grčka

1999. Mozaik na zidu zgrade Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu

Iz ciklusa MAPA NEŽNOSTI  (digitalne grafike)